Dieta z wykluczeniem glutenu – na co trzeba uważać?

Dieta dla osób nietolerujących glutenu to dieta eliminacyjna, która usuwa z jadłospisu artykuły mające w składzie białka gluteliny i gliadyny.Stosowana będzie przede wszystkim celem kontrolowania nadwrażliwości na gluten. Kondycja jest nieustającą nietolerancją glutenu,obarczaną za uszkodzenia w warstwach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia będzie schorzeniem o rodowodzie autoimmunologicznym.

Czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Przywoływany rodzaj białka jest podobną do plasteliny a także giętką masą, którą uzyskać można przez wydzielenie skrobi z mąki pod bieżącą wodą. Składa się w największej proporcji z protein, które zależnie od kategorii w jakiej znajdują się w szczególnym zbożu mają potencjał aby sprowadzać następstwa uczuleniowe w tym zapoczątkowanie celiakii.

Omawiane białko występuje w kłosach powszechnie spożywanych zbóż jak na przykład pszenica, żyto i jęczmień. Reasumując dieta bezglutenowa skupia się na składnikach które wyprodukowano z pominięciem tych zbóż.

Które ziarna nie zaszkodzą chorym na celiakię?

Przykładem zbóż które nie zawierają glutenu są:
-kukurydza,
-proso,
-sorgo,
-ryż,
-mąka abisyńska (teff).

Naturalnie bezglutenowe (niebędące zbożami) produkty, które mogą substytuować pokarmy z obecnością glutenu to artykuły wytworzone z roślin takich jak:
– gryka,
– maniok,
– szarłat,
– ziemniaki,
– soja,
– ziarno lnu.

Inne alternatywy

Dzięki przegłosowanej 25 listopada 2005 roku dyrektywie UE 2003/89/EC każdy wytwórca produktów spożywczych zmuszony jest do opublikowania na swoim produkcie informacji na temat zawartości składników które nie są przez wszystkich tolerowane, w tym glutenu. Jest to wyraz troski o bezpieczeństwo ludzi, którzy pragną uchronić się przez przykrymi skutkami spożywania pokarmów zawierających wyżej wymienione białko. Dotyczy to między innymi: budyni, kisieli, galaretek, przypraw, wędlin, ziół, kakao, wyrobów z dużą zawartością cukru, produktów na bazie czekolady, dżemów.

Wizerunek przekreślonego kłosa

Logo skreślonego kłosa objaśnia, że dany asortyment nie posiada w składzie glutenu. Jest on licencjonowanym symbolem, który wyróżnia obecność żywności bezglutenowej.

Być może kiedyś próbowałeś się domyślić co robi ten symbol na etykietach wyrobów, jakie w naturze nie zawierają glutenu (między innymi na płatkach kukurydzianych)? Rzeczony rodzaj białka jest plastycznym a także klejącym się białkiem, które naprawde niełatwo wyeliminować np. zmyć z z maszyn na hali produkcyjnej wytwórniach artykułów spożywczych. Wyeksponowanie przywołanego znaku na pokarmach nie zawierających ani odrobiny glutenu, świadczy zatem o tym, że produkcja konkretnego asortymentu odbywała się w fabrykach z liniami produkcyjnymi, na których poprzednio nie znajdowały się wyroby zawierające gluten w jakiejkolwiek postaci

Dieta skomponowana z produktów niezawierających gluten pomaga zminimalizować skalę niedoborów pokarmowych i eskalacji objawów celiakii. Osoby na diecie bezglutenowej muszą ostrożnie kupować artykuły, które nie mają w swoim składzie zbóż glutenowych, a co zatem idzie wyszukiwać artykuły z symbolem przekreślonego kłosa.

Post Author: