Świadome odżywianie w przypadku endometrioza – kompendium wiedzy

Niektóre wybory tyczące się naszego stylu życia mają szansę wpłynąć na ciągły postęp problemu endometriozy a także potęgować niebezpieczeństwo zachorowania. Praktyki te decydują także o tym, w jakim stopniu uciążliwe okażą się występujące zjawiska a także oraz jak użyteczna jest kuracja opisywanej dolegliwości.

Zawsze należy zlecić dalsze testy, aby wskazać relację jaką mogą mieć wybrane pokarmy lub nawyki wyznaczające wartość stylu życia z rozwojem lub pogorszeniem gruczolistości macicy, wymienione poniżej  decyzje mogą zgubnie wpływać na chorobę. Przeczytawszy do wszystko masz świadomość jaki jest charakter tego schorzenia – kolejnym krokiem jest zdobycie wiedzy na temat, jakie zmiany w diecie należy poczynić.

Co nam zaszkodzi w przypadku stwierdzenia endometriozy?

Żywność obfitująca w niesprzyjające nam tłuszcze nasycone na pewno jest niewskazana dla wszystkich, a już z pewnością dla tych pań, które osobiście przekonały się, czym jest omawiane schorzenie, bowiem objawy mogą przez to stać się jeszcze silniejsze. Specjalistyczne badania komunikują popularność  diagnozy endometrioza wśród pań, które spożywają dużo nasyconych, jakie znajdujemy w:

· daniach przygotowywanych na głębokim tłuszczu,
· produktach wysoko przetworzonych,
· daniach serwowanych w barach szybkiej obsługi.

Zdecydowanie nieodpowiednie będzie również spożywanie znacznych ilości czerwonego mięsa. Potwierdzone specjalistyczne badania wskazują na zwiększone ryzyko występowania gruczolistości macicy przy znacznym spożywaniu mięsa czerwonego.Niemal identyczny scenariusz jawi się jeżeli mówimy o glutenie. Jeśli interesuje Cię wędrująca śluzówka macicy w czasie ciąży – wiedza na temat glutenu również powinna Cię zainteresować.

Sytuacja wygląda niemal identycznie,jeżeli w kwestii pokarmów, jakie determinują regulację hormonów, w pierwszej kolejności na stężenie estrogenów, mają możliwość niewłaściwie działać na wszystkie kobiety z omawianą chorobą.Co więcej trzeba unikać lub ograniczać tych, które mogą sprzyjać stanom zapalnym w organizmie a także prowadzić bezpośrednio do częściej występującego bólu lub rozwoju zaburzenia. Zgubny wpływ mają: kofeina i alkohol.

Produkty, które koniecznie należy włączyć do diety:

Aby przebywanie kuracji tego schorzenia było bardziej skuteczne, mamy szansę dodatkowo redukować pojawianie się zapalenia czy też wszelkie dolegliwości związane z bólem spotęgowane przez tę dolegliwość, planując odpowiednio dobraną dietę, która jest przeważająco bogata w warzywa i  dostarcza odpowiednie ilości witamin i minerałów. Włącz do do swojego programu produkty bogate w błonnik, przede wszystkim owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Polecamy także składniki odżywcze bogate w żelazo, takie jak:

· ciemne liściaste warzywa,
· kapusta szparagowa,
· rośliny strączkowe,
· niełuskane ziarna .

Polecana jest też żywność mocno obfitująca w bardzo ważne tłuszcze,jak m.in. ryby morskie, orzechy włoskie, nasiona chia i nasiona lnu, i produkty dostarczające przeciwutleniacze, obecne w kolorowych owocach i warzywach, na przykład cytrusy, jagody, czarna czekolada, szpinak a także buraki.

Staraj się zawsze zyskać pewność, iż pamiętasz o tym, jak Twoje ciało reaguje w razie wprowadzania do diety pewnych artykułów spożywczych. Prowadzenie „dokumentacji” wszystkich składników czy wszelkich towarzyszących symptomów jest decydujące.

Post Author: