Siara kozia i jej wyjątkowe właściwości

Mleko matki to idealnie dopasowany do potrzeb dziecka pokarm. Szczególną wartość ma to pierwsze, dostępne do około doby po porodzie, tzw. siara. Ten rodzaj mleka pochodzący od zwierząt często określa się też mianem kolostrum. Dowiedz się jakie ma właściwości i kiedy warto po nie sięgnąć.

Kolostrum – czym jest ten suplement.?

Kolostrum powstaje w procesie liofilizacji siary danego gatunku zwierząt. Najpopularniejsza jest siara bydlęca, ale dostępna jest też kozia, bawola, czy nawet wielbłądzia. Dobrej jakości suplement będzie pozbawiony wszelkich dodatków, ale za to będzie zawierał całe bogactwo czynników wzrostu, enzymów, hormonów, aminokwasów, czy poliamidów. Wszystkie składniki siary sprzyjają pracy układu odpornościowego, wspomagają funkcję jelit, ale także poprawiają kondycję, zarówno psychiczną, jak i fizyczną. Ciężko znaleźć obszar naszego ciała, na który kolostrum nie będzie miało korzystnego wpływu. Pierwsze mleko ssaków, tzw. siara, znacząco różni się składem od mleka produkowanego później. Już w wyglądzie widać dużą różnicę. Szczególnie w pierwszej dobie mleko ma charakterystyczną, żółtą barwę, jest tłustsze i gęstsze niż późnej. Siara zawiera też największe stężenie przeciwciał. W mleku kobiet, jak dotąd wyróżniono aż 5 klas przeciwciał, w mleku większości zwierząt natomiast 3, ale są to również te, które w organizmie ludzkim pojawiają się najczęściej.

Jak wybrać dobre kolostrum?

Popularność liofilizowanej siary ciągle rośnie. Jest to spowodowane tym, że obserwuje się coraz większą oporność bakterii i wirusów na stosowane przez ludzi leki, w tym antybiotyki. W związku z tym poszukuje się nowych sposobów na podniesienie odporności i efektywniejsze radzenie sobie z patogenami. Wykorzystanie w tym celu kolostrum to bardzo dobry pomysł, ale są też pułapki. Pierwsze mleko matki to produkt, który jest bardzo wrażliwy i powinien być przetwarzany w odpowiedni sposób, a do tego pobrany możliwie szybko po rozpoczęciu laktacji. Sprawia to, że dobrej jakości kolostrum jest niestety produktem stosunkowo drogim i nie ma sensu kusić się na tańsze wersje, bo zwyczajnie nie będą one miały tych cudownych właściwości. Najwyżej standaryzowana siara będzie pobrana do 2 godzin od rozpoczęcia laktacji, a proces liofilizacji nie będzie zachodził w temperaturze przekraczającej 40 stopni. Czas pobrania zapewnia najwyższą zawartość korzystnych dla nas składników, a niska temperatura przetwarzania nie zniszczy struktury białkowej aktywnych substancji.

Co daje suplementacja siary koziej?

Większość składników siary wpływa korzystnie na pracę jelit. Dzięki temu zyskujemy szczelną barierę jelitową, która skutecznie blokuje toksyny i bakterie przed przedostaniem się z przewodu pokarmowego do krwioobiegu. Zespół cieknącego jelita, który właśnie wynika ze zbyt dużej przepuszczalności jelit, może prowadzić do rozwoju wielu chorób na podłożu zapalnym, nadwrażliwości pokarmowej, schorzeń autoimmunologicznych, a nawet rozwoju nowotworów. Oprócz korzystnego wpływu na pracę naszych jelit, których działanie już dawno zostało powiązane z efektywnością pracy układu odpornościowego, wspomagająco przeciwko rozwojowi chorób działają również zawarte w kolostrum: immunoglobuliny, laktoferyna i lizozym. W chorobach autoimmunologicznych i alergiach siara będzie skutecznie obniżać stany zapalne m.in.  dzięki wysokiej zawartości przeciwciał i kolastryninie. Ze względu na swój bardzo wszechstronny i korzystny wpływ na zdrowie siara w postaci kolostrum została uznana za uniwersalny suplement, polecany szczególnie dla osób z chorobami autoimmunizacyjnymi, obniżoną odpornością, czy zaburzeniami trawienia.

Post Author: